Waarom je zou schrijven

14 april 2019
wolk in hartvorm

(Als yogadocent, meditatiebegeleider, spiritueel leraar, bodyworker, natuurcoach, therapeut of holistisch dienstverlener)

Regelmatig kom ik professionals tegen met schrijfintenties. Yoga- en meditatiedocenten, spiritueel leraren, therapeuten, bodyworkers en andere specialisten in het holistische veld. Mensen voor wie schrijven bijzaak is, maar die wel voelen dat het ze iets kan brengen.

Sommigen schrijven al teksten voor hun blog, website, voor Facebook en Linkedin. Anderen doen pogingen die… stranden. Of ze schrijven nog niet en dan breng ik ze met plezier op het idee; ik deel graag porretjes uit als ik een schrijfgave vermoed.

Dat vermoeden rijst nogal eens bij deze specifieke groep, want als leraar, therapeut of andere holistische dienstverlener oefen je jezelf al voortdurend in uitleggen, verduidelijken, inspireren, enthousiasmeren en aanmoedigen. In lessituaties en sessies. Dan ligt de stap naar geschreven teksten voor de hand. Zo kunnen er een boel meer mensen leren en genieten van je ervaringen en inzichten.

De bijvangst

Er is nog een andere reden waarom ik schrijfintenties toejuich: de bijvangst van schrijven is dat je jezelf preciezer gaat verwoorden; in lessituaties, sessies, lezingen. Schrijven dwingt je de essenties te ontdekken van wat je wilt zeggen en bedoelt. Je gaat bijvoorbeeld scherper letten op het gebruik van wollige en vage taal, containerbegrippen en jargon. Wolligheden, vage taal, containterbegrippen en jargon kunnen ertoe leiden dat lezers en luisteraars van je weg bewegen, omdat ze je net niet begrijpen of zich buitengesloten voelen.

Je leest deze blogpost, dus mogelijk ben je zo iemand met schrijfintenties. En als je er ‘mogelijk iets mee wilt doen’, waar begin je dan?

Schrijfles

Zelf heb ik jarenlang schrijftraining gevolgd om mezelf verfijnder in schriftelijke taal te leren uitdrukken. Uren herschrijven en schrappen onder begeleiding van ervaren schrijvers. Schrijfbegeleiding is een olifantenpaadje naar snel beter schrijven. De korte route. Je kunt het allemaal ook zelf uitvogelen, maar dan doe je er geheid langer over.

Schrijfboeken

Schrijfles is de grootste voedingsbron geweest. De tweede bron is een rijtje inspirerende schrijfboeken. In de mijn kast staat een kleine meter. Ze gaan over dingen als basale schrijfvaardigheden, stijl, genre-aspecten, structuur, over creativiteit. Er staan ook exemplaren tussen die antwoord geven op taalkundige vragen, zoals grammatica en spelling – een onmisbare categorie.

Zo nu en dan moet een boek plaatsmaken voor een nieuwe vondst (ik bedank het netjes voor bewezen diensten), dus de verzameling is aan verandering onderhevig. Maar na elke ronde ontspullen staat er nog steeds die kleine meter (die niet mag groeien, ik ben streng).

Aanraders

Nu wil je vast weten: welke boeken staan daar dan zoal? Op dit moment? Hieronder vind je een lijstje dat je gaat voeden. Mijn kleine selectie aanraders. Om je niet te overweldigen (essentie, essentie!) is het een korte lijst, waaraan ik in de loop van de tijd vast nog boeken toevoeg.

Onmisbare vraagbaken

Deze twee staan onder handbereik want ik raadpleeg ze váák.

Schrijfwijzer – Jan Renkema
Voor antwoorden op al je grammaticale vragen en taalkwesties. Als je het aanschaft: koop de meest recente editie, want ook taal verandert.

Het groene boekje
Voor correcte spelling.

Om de schrijfmotor aan te zwengelen

Schrijven vanuit je hart – Natalie Goldberg
Voor het eerst gepubliceerd in 1986 (als Writing Down the Bones) en een klassieker geworden onder de schrijfboeken. Natalie schrijft in columnstijl over een breed palet aan schrijfaspecten. Blader hier en daar wat en laaf je aan de inzichten. Haar zen-beoefening klinkt erin door, waardoor dit boek óók over schrijvend leven gaat. Of een laag dieper: over schrijven als zen-beoefening. Je hebt het meest aan dit boek als je al tegelijk schrijfles neemt. De gesprekken die je in de les voert met medestudenten en de docent resoneren dan beter met wat Goldberg zegt. Je kunt het ook lezen om alvast een glimp te krijgen van waar schrijfles over gaat.

195 blz.

 

‘There is no excuse. If you want to write, write. This is your life. You are responsible for it. You will not live forever. Don’t wait. Make the time now. – Natalie Goldberg

 

Praktisch boek over bloggen

Beter bloggen – Karin Ramaker
Vooral gericht op zzp’ers, dus boordevol tips voor bloggen over je vak en expertise. Om snel geïnspireerd te raken, en basiskennis over bloggen op te doen. Karin belicht in drie delen (hoofd, hart en handen) to the point de belangrijkste aspecten van bloggen.

142 blz.

Voor het schrijven van columns en essays

Essays schrijven – Louis Stiller

Colums en essays zijn genres waarbij de persoonlijke ervaring en het persoonlijk onderzoek voorop staan. Je schrijft jezelf in de tekst en laat lezers meekijken met wat er zoal in je omgaat. Dat vraagt wel moed, want je geeft jezelf bloot. Soms bevatten andere typen teksten (reisreportages, blogs en boekbesprekingen) ook essayistische elementen. Een boek om te lezen als je toe bent aan verdieping en verfijning.

142 blz.

Tweemaandelijkse portie schrijfinspiratie

Schrijven magazine is een tijdschrift voor wie meer werk van schrijven wil maken. 6x per jaar geeft de redactie je een portie inspiratie, over het schrijven van fictie en non-fictie. Mocht je denken, ik schrijf geen fictie en heb ook geen aspiraties in die richting, dan heb ik misschien te weinig aan dat magazine? De meeste schrijfrichtlijnen voor fictie gelden net zo goed voor non-fictie.

Nog geen reacties

Reageer