Waarom je nu meteen f.lux moet downloaden (voor een betere nachtrust)

29 november 2015
Zonsondergang op de Waddenzee

Voor een avondmens als ik is ’s avonds werken eerder regelmaat dan uitzondering. Het grootste voordeel: minder afleiding van telefoon en e-mail dus meer concentratie. Een nadeel heeft het ook: het felle licht van het beeldscherm verstoort de aanmaak van melatonine ernstig. Je wordt daardoor minder snel moe en gaat als gevolg later naar bed dan je van plan was. Dat wreekt zich –avondmens of niet – uiteindelijk een keer.

Een vriend die mijn nachtelijk werkpatroon wel kent, en daar volgens mij wat van vindt (hoi P!), heeft me daarom laatst geattendeerd op een programmaatje met de naam f.lux.
‘Ken je f.lux? Moet je eens proberen,’ begon hij subtiel.
Hij vertelde wat er handig aan was: het laat je computerscherm meekleuren van dag naar avond, van blauwwit licht naar zachtoranje, waardoor de aanmaak van melatonine niet verstoord raakt.
Wat slim, klonk goed. Maar P en ik waren geconcentreerd aan het werk dus zei ik: ‘Jaja, dat bekijk ik straks thuis wel even.’

De volgende dag zie ik hem weer. ‘En, gedownload?’
‘Eh, nog niet.’ Vergeten natuurlijk.
‘Doe meteen maar even.’
Was dat een bevel? In ieder geval was er geen ontkomen aan deze keer, dat voelde ik wel aan. Hij dirigeerde me naar de website en daar stond de downloadknop al.

Het bleek nog kinderlijk eenvoudig ook: je stelt in hoe laat je opstaat en in welke stad je woont. Avondmensen kunnen voor de modus working late kiezen, zodat het verkleuringsproces later begint. Voor pubers kies je de setting ‘Extra hour of sleep’. Het programma doet de rest.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

f.lux preferences

Zit je daar tralala ’s avonds geconcentreerd te werken, vergeet je pardoes de tijd. Verschijnt er ineens rechts bovenin je beeldscherm een mededeling: You’re waking up in 8 hours.
En een half uur later: Your’re waking up in 7 ½ hours.

f.lux waking up 7 hours

Ondertussen kleurt je beeldscherm gedurende de avond geleidelijk van blauwwit licht naar zachtoranje. Wat een verademing voor je ogen is dat. Tegen de tijd dat er nog maar 8 uren slaap over zijn, heb je ook wel zin om te slapen.

Ik gebruik f.lux nu twee weken en geef toe: wat een geniale uitvinding. Ik ga vaker eerder naar bed (die waarschuwingen in beeld hè) en mijn ogen voelen ’s avonds beduidend rustiger aan.

En mocht ik tóch op volle sterkte willen doorwerken, voor een uur of langer, dan hit ik gewoon genadeloos de disable button. We willen wel baas blijven over eigen computer tenslotte.

Dus download ook meteen maar even, dat programmaatje. Je gaat P nog dankbaar zijn.

(Het klinkt misschien sneu dat er een programma nodig is om je naar bed te sturen. Je kunt ook om 21.00 uur je computer/tablet/telefoon uitzetten. Kun je doen ja. MAAR JE DOET HET NIET! De afwezigheid van melatonine speelt daar een belangrijke rol in).

Nog geen reacties

Reageer