Klassieker: Vier vragen die je leven veranderen – Byron Katie

28 januari 2020
uitsnede artikel Byron Katie

Eeuwenoud of net verschenen, door welke boekklassiekers laten yogadocenten zich inspireren, op dit moment? Jasmijn Koelink, docent body & mind yoga, laat zich inspireren door Vier vragen die je leven veranderen van Byron Katie.

‘Ongeveer vijf jaar geleden las ik Verslaafd aan liefde van Jan Geurts, die in zijn boek naar Byron Katie verwijst. Diezelfde week kreeg ik haar boek cadeau en verwees een leraar naar haar in een workshop waaraan ik deelnam. Toen Katie dat jaar voor een stilteretraite naar Europa kwam, ben ik er meteen naartoe gegaan. Ik vond het zo bijzonder te zien dat ze binnen één uur iemands leven compleet kan veranderen, door vier simpele vragen te stellen. Inmiddels heb ik de werking van die vragen ook ervaren. Ze brengen me steeds nieuwe inzichten en verruimen mijn wereld. Net als velen heb ik gedachtes als “Ik ben niet goed genoeg”, of maak ik me druk over wat anderen van me vinden, hoe ik overkom, ook als yogadocent. Zulke gedachtes veroorzaken lijden.

cover vier vragen die je leven veranderenKatie zegt: “Als we stress voelen, variërend van een licht onbehagen tot intens verdriet, woede en wanhoop, kunnen we er zeker van zijn dat er een specifieke gedachte is die onze reactie veroorzaakt. Of we ons er bewust van zijn of niet”. Door yogabeoefening herken ik stress in mijn lichaam en de methode van Katie leerde me dat er telkens een specifieke gedachte is die voor stress zorgt. Ik bevraag nu mijn stressvolle gedachten, en treed ze met begrip tegemoet waardoor ik me minder aan ze hecht. Of zoals Katie zegt: ik laat de gedachte niet los, ze laten mij los.’

De vier vragen

Is het waar?

Kun je absoluut weten dat het waar is?

Hoe reageer je, wat gebeurt er wanneer je de gedachte gelooft?

Wie zou je zijn zonder de gedachte?

‘De eerste stap is een stressvolle gedachte vaststellen. Bijvoorbeeld: Jij luistert niet naar mij. Daarna beantwoord je de eerste twee vragen met enkel ja of nee. ‘Is het waar?’, ‘Kun je absoluut weten dat het waar is?’ Je voegt niks toe, ook al wil het ego graag in discussie. Na de vierde vraag keer je de gedachte om. Naar jezelf, naar de ander, en naar het tegenovergestelde. Dat klinkt zo: ik luister niet naar mezelf, ik luister niet naar jou, je luistert wél naar mij. Voor elke omkering benoem je minstens drie specifieke voorbeelden die even waar zijn in dezelfde situatie, bijvoorbeeld: ‘Waar in de situatie luisterde ik niet naar jou? Ik liet jou je zin niet afmaken.’

Deze vier vragen en omkeringen geven me zoveel inzicht in een stressvolle situatie. Zo kom ik er steeds vaker achter dat wat ik dacht dat er gebeurde, niet is gebeurd. Het brengt me terug naar mijn basis, ik kan niemand veranderen behalve mijzelf. Deze methode voelt als alles dekkend. Het is yoga voor de geest, een meditatief zelfonderzoek. Ik doe het dagelijks twintig tot dertig minuten en integreer het ook in mijn lessen, die ik daarom body & mind yoga noem.’

Jasmijnyoga.com/thework

Vier vragen die je leven veranderen
Byron Katie, Stephen Mitchell
Boekerij, €15,99


Dit artikel is gepubliceerd in Yoga International, editie nov/dec 2019

Nog geen reacties

Reageer