Tijd om te luisteren – The Optimist

29 mei 2020

Tijdschrift The Optimist (vroeger heette het Ode, voor wie zich dat nog herinnert) viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. En wie jarig is trakteert. The Optimist en alle deelnemende schrijvers doen dat ruimhartig met een jubileumeditie die je gratis online mag lezen. Gewoon het héle magazine!

Ik schreef er ook een artikel voor. Het gaat over het belang van luisteren. Goed voor zo’n beetje alles. Thuis en op de werkvloer. Zeker nu. Want crises leiden al snel tot blikvernauwing. Bij ongemak willen we de ontstane situatie zo snel mogelijk ongedaan maken, er oplossingen voor vinden of tenminste voor verzachting zorgen. Juist die bewegingen maken dat we op een doel afstevenen zonder te zien of dat wel het juiste doel is in de gegeven situatie. Zouden we open kunnen blijven staan en kunnen luisteren dan zien we welke actie werkelijk dienend is. Vaker komt de oplossing uit een heel andere hoek dan je verwacht.

De eerste alinea van het artikel lees je hieronder. Wil je het hele stuk lezen? Klik op de link onderaan, je ziet dan het magazine verschijnen in een venstertje. Met de pijlen links en rechts in dat venster kun je door de pagina’s bladeren. Mijn artikel staat aan het begin, vanaf pagina 10.

cover The Optimist juni 2020Tijd om te luisteren

Wat we zoeken is dichterbij dan we denken. Creatieve oplossingen voor problemen, antwoorden op vragen, inspiratie, inzichten. Het is er allemaal al. Thuis of op de werkvloer zoeken we wat af, maar wat al voor onze voeten ligt te wachten zien we over het hoofd. Juist omdát het voor onze voeten ligt. Hoe verbreed je je blik, hoe sta je open? Door dieper te luisteren.

Lees The Optimist jubileumeditie (en de rest van het artikel) hier.

De foto’s in het artikel zijn trouwens van de onvolprezen Paulien de Gaaij!

Nog geen reacties

Reageer