Taal

Tekst en redactie

Onszelf kunnen uitdrukken in taal is een van onze basisbehoeften, en het is tegelijk een hele kunst om dat soepel, virtuoos of eenvoudig ‘als ons authentieke zelf’ voor elkaar te krijgen.

Ik mijmer weleens over een tijd waarin we collectief geen gesproken en geschreven taal meer nodig hebben om elkaar te begrijpen, om ideeën uit te wisselen, in beweging te komen en om verbinding met anderen te maken. Om dat wat nog onuitgesproken is, onbenoemd en ongevormd, zichtbaar te maken en vorm te geven.

Hoe zou dat zijn? Communicatie verloopt dan in ieder geval een stuk sneller en effectiever.

Maar zou het ook ideaal zijn?

Of biedt gesproken en geschreven taal ons de vertraging en ervaringen die zo essentieel zijn voor mens-zijn en leven? Voor levenskunst? Ik heb het antwoord niet, maar zonder blubber geen lotus, zonder schuurpapier geen glans, en meer van die naar waarheid ruikende clichés, dat is zeker.

Hoe dan ook, tot het zover is zullen we blijven rommelen met woorden. Schrijven, schrappen, voelen, herschrijven, slijpen, fijnproeven, polijsten. Tot er taal ontstaat die anderen in hun hart raakt, die zo authentiek is dat het handschrift van de afzender te herkennen is.

Ik beleef er ongelooflijk veel plezier aan je daarbij te helpen.
Als schrijver, redacteur of je schrijfmentor. Voor teksten in nieuwsbrieven, voor artikelen, socialmediaposts, blogs, essays, praatstukken, boeken…
Schrijven is namelijk niet enkel taal geven aan dingen. Het is een vorm van op komen dagen en in de wereld durven verschijnen, transparant eerlijk, en op een manier die bij je past.

Zelf maakte ik als schrijver 20 jaar meters in de journalistiek, publiceerde ik een boek als co-auteur (2011) en als auteur (2018), en was meeschrijvend redacteur van een derde boek (2021). Ooit studeerde ik creatief schrijven aan de Schrijversvakschool Amsterdam.

Neem gerust contact op als je vragen hebt of ondersteuning kunt gebruiken.