Liefke is er!

1 januari 2018
Liefke magazine

Een nieuw papieren tijdschrift voor wie van natuur, eenvoud en de lokale wereld houdt

Liefke is een initiatief van Yfke Metz en bestond al een paar jaar online. Maar met de jaren groeide bij haar de wens om iets tastbaars in handen te hebben. In het voorwoord schrijft ze: ‘Ik wil leven vanuit onze eigen analoge natuur. Uiteraard ben ik niet vies van technologische mogelijkheden, zolang het ons mens-zijn dient. Maar mijn natuur vraagt om een papieren magazine, dat ik kan ruiken en vasthouden, zelfs aaien als ik daar zin in heb.’
Aaien ga je Liefke zeker, want de cover is gemaakt van een papiersoort die om aaien vraagt. De sensatie is een warme zachtheid, met de letters ‘liefke’ in subtiel reliëf.

Van binnenuit

Als kind en puber ging ik naar een school waar de term ‘van binnenuit’ met de bakstenen was meegemetseld. De lesmethode stimuleerde leren en leven ‘van binnenuit’ waar mogelijk. In onze puberfase was ‘van binnenuit’ een heerlijke term om grappen over te maken. Je moest je érgens tegen afzetten. Melig konden we ervan worden, net zo melig als de term zelf klinkt als je hem maar vaak genoeg gehoord hebt en gebruikt.
We voelden natuurlijk wel het belang van die twee woorden. Toen het op een studiekeuze aankwam bijvoorbeeld, was ‘van binnenuit’ zo gewoon geworden dat we niet anders konden dan een gevoelskeuze te maken.

Als volwassene ontdek ik nog telkens nieuwe lagen in die twee woorden. Hoe je nog beter kunt luisteren naar dat binnenste. Hoe je diep kunt luisteren. Wat dat binnenste dan precies is, en waarom het zich wil laten zien in de buitenwereld. Hoe relevant dat is. Het is zo waardevol daar in je vroege kindertijd al in gestimuleerd te worden. Leven vanuit je hart, want daarover gaat het dan.

Liefke vanbinnen

Liefke is gemaakt voor wie wil leven vanuit zijn hart en van natuur en eenvoud houdt. Ik hoefde geen seconde te denken toen mij gevraagd werd ook iets bij te dragen. Typische hartskeuze, dat gaat voorbij het denken.
Liefke volgt de seizoenen en verschijnt 4x per jaar, telkens bij het begin (de 21e) van het astronomische seizoen. De artikelen zijn niet alleen van Nederlandse bodem, ze gaan ook over Nederlandse bodem. In het eerste nummer is kiezen het thema. Redacteur Donata van der Rassel schrijft in het nawoord over de keuzes die de redactie maakte: ‘We kiezen voor langzaam in plaats van snel. We kiezen voor de pijlers rust, eenvoud en natuur. We kiezen voor een Nederlandse focus in tekst en beeld; we kiezen voor lokaal. Het zijn allemaal keuzes die voortkomen uit ons hart. Maken we de ‘goede’ keuzes? En bestaat er zoiets? Is ons kiezen überhaupt wel een keuze? Want ergens konden we ook niet anders’.

De natuur als gids bij het maken van keuzes

Mijn bijdrage is een artikel geworden over de invloed van de winterenergie (de winternatuur) op het maken van keuzes. De natuur kan je spiegel zijn, als je wilt. Zo buiten, zo binnen, maar we gaan vaak aan die wijsheid voorbij. De energie van het winterseizoen speelt bijvoorbeeld een grotere rol in je besluitvaardigheid dan je zou verwachten.

Liefke is een magazine met boekgevoel, lekker dik dus voor tijdschriftbegrippen. Met een vormgeving die ruimtelijk en rustig is. Te koop bij deze stenen winkels door heel Nederland, of in de Liefke-webshop.

Ik wens je vast veel leesplezier!

1 Comment

  • Reply Marja 23 februari 2018 at

    Prachtig omschreven, zo ervaar ik Liefke ook! Rustig, waarnemend en in balans.
    Marja, BreiZuss Slow Knitwear

  • Reageer