Klassieker: Leven en werken in het ritme van de seizoenen – Jaap Voigt

17 januari 2020
Fragment cover Yoga International

Eeuwenoud of net verschenen, door welke boekklassiekers laten yogadocenten zich inspireren, op dit moment? Nienja Brouwer – shiatsutherapeut, docent Critical Alignment Yoga en TRE – laat zich inspireren door Leven en werken in het ritme van de seizoenen van Jaap Voigt.

‘Als shiatsutherapeut wist ik al dat de energie van meridianen resoneert met de seizoenen. Daarom kun je meridiaanstrekkingen die je ook in yoga doet in bepaalde maanden extra aandacht geven. In de zoektocht naar wat er nog meer is geschreven over de seizoenen kwam ik dit boek tegen. Wat ik mooi vind is dat Voigt concrete vraagstukken beschrijft die je door het jaar heen tegen kunt komen in je leven, en welke activiteiten passen bij welke maand. In de zomer is het bijvoorbeeld makkelijker om jezelf te laten zien, naar buiten te gaan, om contact te ervaren met mensen om je heen. De winter gaat over de beweging naar binnen toe. De jaarenergie beweegt van yin in de winter naar yang in de zomer. Yangenergie is naar buiten gericht, yin naar binnen. Energie is continu in beweging, wij dus ook.’

Groeiprocessen

‘Het zaadje dat in de winter onder de grond zit, in stilte en als pure potentie, krijgt in de lente voorzichtig vorm maar de groei is nog ongeremd, gaat alle kanten op. In zomer komt wat groeit tot volle bloei en krijgt het volledig vorm. Daarna sterft de vorm in herfsttijd weer af en keert de energie naar binnen toe.
cover Leven en werken in het ritme van de seizoenenDeze metafoor gaat op voor alle groeiprocessen. Ik ben me er steeds bewuster van geworden hoe mijn leven ook de seizoenen volgt. Wanneer ik niet meebeweeg met dat ritme merk ik vanzelf de gevolgen. In de winter vind ik het bijvoorbeeld moeilijker om ’s avonds op de fiets naar een yogales te gaan. Doe ik dat toch, en zou het een actieve les zijn, dan moet ik er na afloop thuis eerst van bijkomen. Terwijl ik eigenlijk meteen naar bed wil. Als je meer leest over het ritme van de seizoenen dan ga je dat ritme snappen. In de winter is het om vier uur donker en vraagt de natuur je om op dat tijdstip alvast naar binnen te keren, om te kiezen voor minder activiteiten en meer rust. Dan is yinyoga veel passender. In de lente en zomer heb je volop energie om allerlei soorten lessen te doen en ook ’s avonds laat. Het is dan nog licht, dus er is energie en warmte.’

Natuurlijk ritme

‘Veel mensen gaan in december of januari op vakantie naar een zonnige bestemming, waardoor ze geen winter doormaken. Dat voelen ze in de zomer. December is de tijd van het jaar om stil en leeg te worden. Geef je daar niet aan toe, dan blijft er onrust leven. De natuur geeft een spiegel. Het is niks ingewikkelds om te begrijpen. Al realiseer je je pas hoe diep dit gaat als je het natuurlijke ritme consequent gaat volgen. Je kunt dan ontdekken dat veel maatschappelijke verwachtingen of je eigen patronen je onbewust tegen het ritme in laten bewegen’.

Nienjabrouwer.nl

Leven & werken in het ritme van de seizoenen. Op basis van de I Tjing
Jaap Voigt en Hapé Smeele (fotografie)
Te bestellen via nachtwind.nl € 27,50


Dit artikel is gepubliceerd in Yoga International, editie sept/okt 2019.

Nog geen reacties

Reageer