Iets over niets

4 september 2016

Een collega op de uitgeverij had The Red Turtle gezien. ‘Er gebeurt eigenlijk helemaal niets in die film,’ zei ze enthousiast. Ze straalde erbij alsof ze de hand had weten te leggen op weer zo’n zeldzaam subliem manuscript. We hingen dus meteen aan haar lippen.

Drie dagen later zag ik The Red Turtle zelf. Er gebeurde inderdaad vrij weinig. Een schipbreukeling spoelt aan op een onbewoond eiland. Hij vindt een vrouw (hoe dat kan gebeuren op een onbewoond eiland is leuker om zelf te ontdekken), krijgt met haar een kind en gaat uiteindelijk dood van ouderdom. Dat is alles. De enige ontwikkeling die plaatsvindt is die van het leven zelf.

Maar dat is niet waar de film over gaat. Het is de manier waarop de eilandbewoners omgaan met hun nieuwe leven die de film interessant maakt. Vechten of berusten, meegaan met de stroom of ertegenin? Een film over niets en tegelijk over alles. Precies waarom collega J. zo enthousiast was.

Walking

Een half jaar geleden ontdekte ik een andere animatiefilm waarin zelfs nog minder gebeurt. Walking van Ryan Larkin uit de jaren 60. Hij duurt 5 minuten en zoomt in op een simpele, alledaagse beweging: lopen. Larkin laat er een heel spectrum van zien; lopen kun je op talloze manieren, tot dansen aan toe. Heel mooi hoe hij dat in beeld brengt, de ontwikkeling van stilstaan naar lopen en dansen.
Hoe vaak heb ik er nu al naar zitten kijken?

Nog geen reacties

Reageer