Hierom lopen steeds meer mensen barefoot

25 januari 2016
Beeld kinderschoenen jaren 70

Toen ik nog net geen twee jaar oud was, kreeg ik mijn eerste paar echte schoenen. Ik reageerde er vrij natuurlijk op: WOEDEND. Krijsen, krijsen. Ik wilde ze absoluut niet aan. Het was 1977 en het idee bestond dat schoenen stevigheid moesten bieden aan voeten. Dat deden ze dan ook. Als een korset.

Als puber deed ik er zelf nog een schepje bovenop: hakken dragen (zonder het krijsen). Ik vond dat ik daar prima op kon lopen. Dat voelde ook zo. En bovendien: platte schoenen waren niet vrouwelijk en sexy, simpel zat.

Gevarieerd bewegen

Intussen weten we wat meer over gezondheid en dat beweging daar een grote rol in speelt. Zo heeft het lichaam belang bij een gevarieerd bewegingspatroon om gezond te blijven. Gevarieerd bewegen is even belangrijk als gevarieerd eten, zegt de Amerikaanse Katy Bowman, wetenschappelijk geschoold expert op het gebied van biomechanica. En zij niet alleen.

Ga je bijvoorbeeld naar de sportschool dan gebruik je veel repetitieve bewegingen. Zo kun je, hoeveel uur je ook sport, toch aan bewegingsarmoede lijden. Of dat het geval is, hangt af van hoeveel uren je gedurende de rest van de dag beweegt, en op welke manier.

>> Bowman maakte een filmpje waarin ze in 6 min uitlegt hoe dat zit (zeker even kijken als je een excuus zoekt om niet meer naar de sportschool te hoeven!).

Bewegingsbeperkers

Bewegen zoals je lichaam nodig heeft, noemt Bowman natural movement. Ze schrijft er humorvolle blogs over op nutritiousmovement.com en publiceerde er een stapel toegankelijke boeken over. Zelf heeft ze inmiddels een meubelloos huis, want zitten op stoelen en banken en slapen op een bed met een zacht matras zijn activiteiten die de bewegingsvrijheid van het lichaam beperken.

Onderontwikkelde voeten

Ook bijna alle schoenen die tegenwoordig te koop zijn, beperken de beweging van de voeten drastisch. In een van haar boeken, Whole Body Barefoot legt Bowman uit hoe belangrijk de conditie van je voeten is Cover Whole Body Barefoot - Katy Bowmanvoor je algehele gezondheid. En hoe je met beleid – dat is: geleidelijk aan – je voeten hun bewegingsvrijheid weer terug kunt geven om uiteindelijk blootsvoets te lopen. Of op schoenen met een ultradunne flexibele zool, die alleen bescherming biedt tegen splinters, scherven en weersomstandigheden.

‘Wanneer we gebruikmaken van technologie – ja, schoenen zijn technologie – betalen we daar een biologische prijs voor,’ zegt Bowman. ‘Die prijs betalen we niet alleen met onze voeten, maar met ons hele lichaam. De transitie van gewone schoenen naar minimal footwear is niet alleen nodig om voetkwalen te verminderen, onze lichamen kunnen alleen optimaal functioneren als onze voeten in vorm zijn. Dat betekent dat we moeten stoppen met het werk dat ons lichaam moet doen, uit te besteden aan dode objecten.’

Barefootbeweging

Hakken draag ik inmiddels nauwelijks meer – alleen tijdens officiële gelegenheden diep ik ze nog uit de kast op. Ondertussen hoop ik dat ontwerpers in de mode-industrie een beetje opletten, zodat ze zien dat de barefootbeweging steeds meer aanhangers aan het krijgen is. Het aanbod barefoot schoenen mag namelijk wel flink eleganter en uhm… sexyer.

>> De Trek Barefoot in Amsterdam is gespecialiseerd in barefootschoenen. Koop je eerste paar niet online maar laat je goed adviseren.
>> Als je meer wilt weten over de gezondheid van je voeten: bij Yoga Lab in Amsterdam kun je een voetenworkshop volgen.

Nog geen reacties

Reageer