Het regende vogels: voor vrijheid kiezen ben je nooit te oud

18 juli 2015

Maanden geleden al las ik Het regende vogels, de kleine roman (maar groots in zijn soort) van Jocelyne Saucier, en nog steeds denk ik er wel eens aan terug. Aan de hoogbejaarde mannen die hun bestaan in de bewoonde maatschappij ontvluchtten en kozen voor een afgezonderd en sober leven diep in de bossen van Canada. Als moderne hippies. Het bracht hen tevredenheid en vrijheid. De mannen gingen zelfs zo ver dat ze zich een andere identiteit aanmaten, voor hun familie en de rest van de buitenwereld waren ze dood. Een van hen is bij aanvang van het verhaal inmiddels overleden.

Op een dag wordt de kleine community opgescheept met een probleem: een zielig hoopje vrouw komt aan in het bos, geestelijk verminkt geraakt door een jarenlang opgesloten leven in een gesticht in de bewoonde wereld. De mannen besluiten haar een verblijfsvergunning te geven, want ze begrijpen: deze vrouw kunnen ze onmogelijk terugsturen. Haar komst en welke gevolgen dat heeft, wordt schitterend beschreven door Saucier.

Op de achterkant van het boek prijst het Canadese weekblad Voir de roman aan met de woorden:

‘Jocelyne Saucier laat ons zien dat liefde, net als hoop en het verlangen naar vrijheid, geen leeftijd kent.’

Ik neem aan dat Voir dat als een vrolijk stemmende opmerking heeft bedoeld. En we zeggen inderdaad dat hoop doet leven. Maar hoop doet vooral lijden. Wie hoopt en verlangt gaat op zoek naar betere situaties en die eindbestemming wordt nooit bereikt; altijd komt er wel iets nieuws om te hopen en te verlangen. Wijsheid komt ook niet per se met de jaren, wijst Voir fijntjes: hoop en verlangen kennen geen leeftijd.

Desalniettemin slaat deze mismoedige aanbeveling niet op de wijsheid van de oudjes, die ferme keuzes durven maken. Het is niet moeilijk je te laten raken door hun moed en daadkracht om voor vrijheid en tevredenheid te kiezen en er drastische besluiten voor over te hebben. Een boek om te herlezen.

Het regende vogelsJocelyne Saucier
Meridiaan Uitgevers, april 2015

Het regende vogels

 

Lees ook wat andere bloggers over deze roman schreven.

Nog geen reacties

Reageer