Het effect van space clearing

2 juni 2022
waterstroming

Een creatief proces is een grillig proces. Periodes van flow wisselen af met periodes van vertraging en een hobbel hier en daar. Tenminste, dat is mijn ervaring en ik vermoed die van iedereen.
Toen ik in de zomer van 2018 aan mijn boek ‘De eenvoud van aandacht’ schreef, was er één hoofdstuk dat voor geen meter wilde vlotten. Ik wilde een expert op het gebied van diep luisteren interviewen, en de expert zegde met mitsen en maren haar medewerking toe, maar van het interview kwam steeds niets terecht. De stroefheid in het proces was niet te ontkennen. Ondertussen was uitstel geen optie meer door de hijgende deadline.

Interessante situatie, zeker als je een boek schrijft over diep luisteren. Wat wilde hier gehoord worden, wat was de boodschap van deze draaikonterij?
Ik besloot de expert af te zeggen. Beter voor ons allebei op dat moment.

Om het schrijfproces te ondersteunen, liet ik die zomer mijn huis clearen door Juno Burger. De energie in het huis bleek te passief, zoals in de meeste huizen. Het effect is dat flow stagneert. Precies wat ik al een tijd in de onderstroom voelde gebeuren. Na de clearing was het huis meteen een stuk lichter, en kort daarna nam ik dus dat rigoureuze besluit om het over een andere boeg te gooien met dat ene hoofdstuk.
Het werd door de ommezwaai één van de belangrijkste hoofdstukken uit het boek; over luisteren met je hart.

We zijn een paar jaar verder en intussen clear ik zelf ook huizen. Dit voorjaar nog het appartement van een collegaschrijver, die daarna een rigoureus maar verlossend besluit nam…
Space clearing brengt situaties in beweging. Al weet je nooit precies wélke beweging. Maar wel dat het altijd precies de juiste is.

Nog geen reacties

Reageer