De ontmoeting – Patty Harpenau

20 januari 2010

‘Je diepste verlangen en je grootste gemis horen bij elkaar’

In het nieuwste boek van Patty Harpenau, Benjamins boom, wil hoofdpersoon Ben zijn diepste verlangen vervullen: de hemel ontdekken. Een boek, vermomd als roman, over de vraag ‘waarom maakt elk mens een levensreis?’
‘Het is belangrijk in het leven je diepste verlangen te vervullen. Maar wat is je diepste verlangen? Voor veel mensen een moeilijk te beantwoorden vraag. Meestal stel ik de vraag dan anders: wat is je grootste gemis? Want je diepste verlangen en grootste gemis horen bij elkaar, als plus en min. Stel, iemand zegt: mijn grootste gemis is liefde. Dan is je diepste verlangen ook liefde. Vervolgens vraag ik: wat is je grootste talent? Wat doe je van nature makkelijk, waar hoef je geen moeite voor te doen? Dan blijkt het geven van onvoorwaardelijke liefde ook iemands grootste talent te zijn. Je bént dus je diepste verlangen.
Ik heb erg lang gezocht naar hoe ik mensen kan helpen met de vraag: wie ben ik nou eigenlijk echt? Ik denk dat het erom gaat in het leven te worden wie je bent. Dat is de agenda van je ziel. Het grootste cadeau is jezelf je diepste verlangen te geven.
Een andere manier om erachter te komen wat je grootste verlangen, gemis en talent is, is jezelf te vragen: wanneer word ik op mijn ziel getrapt, het diepst geraakt? Als je grootste verlangen liefde is, dan zul je op je ziel getrapt worden wanneer iemand tegen je zegt: je bent niet lief. Of stel dat je diepste verlangen is: zijn, je hebt steeds het gevoel: ik mag er niet zijn. Dan krijg je leraren op je pad, in de vorm van situaties, mensen, afwijzingen, die je met dat verlangen confronteren, die afwisselend zeggen: je mag er zijn, je mag er niet zijn. Op het moment dat je inziet dat die leraren je een spiegel voor houden, kun je de emotie er vanaf halen.
Mijn allerdiepste verlangen is liefde. Ik hoop dat mensen voelen hoeveel liefde er in mijn boeken zit. Het is mijn grootste drijfveer mensen te helpen hoe ze van zichzelf kunnen houden. Het beeld dat mensen van mij hebben is vaak een ander beeld dan wie ik echt ben. Een vrouw die met spirituele zaken bezig is, is al snel een heks, en als je dan ook nog succesvol bent, wordt dat dubbel vies gevonden. In de spirituele wereld is geld verdienen met spiritualiteit vaak not done. Maar als spirituele mensen niet van materie houden, kunnen we geen betere aarde maken.”

Nog geen reacties

Reageer