Circle of Home – voor harmonie, schoonheid en holistische woonfilosofie

2 september 2021
Circle of home - vuur

Sinds een jaar ben ik op zaterdagen regelmatig te vinden bij Circle of Home, de nieuwe Feng Shui-woonwinkel van vriendin Thérèse in Haarlem. Ik sta klanten te woord, probeer aan te voelen waar ze naar op zoek zijn, luister naar onderliggende behoeftes en help ze bij het maken van keuzes. Dat laatste komt vooral neer op helpen afstemmen op hun intuïtie. Daar hoef je niks voor te doen, alleen te zijn. Space holden, present zijn in het moment, waardoor de ruimte ontstaat waarin de ander zichzélf kan horen. Het is een prachtige oefening op zo’n plek, waar voortdurend van alles gebeurt en nodig is.
Winkelgastvrouw zijn is zoveel meer dan de kassa bedienen.

Ik geniet op zulke dagen van het contact met mensen, van de kleine maar wezenlijke gesprekken, van terugkerende klanten, van de verbindingen die ontstaan. De winkel heeft in een jaar tijd de functie van ontmoetingsplaats gekregen, precies zoals we al voorvoelden dat zou gebeuren.
Misschien zit ik er niet eens ver naast als ik vermoed dat iedereen er hetzelfde komt doen: schoonheid drinken. Hoe groter de chaos in de wereld, hoe groter ook de behoefte wordt om schoonheid te ervaren. De schoonheid van harmonie, balans. En de behoefte om daaraan uiting te geven, bijvoorbeeld in je woonomgeving.

(tekst gaat verder onder beeld)

Circle of Home - aarde

Schoonheid zien in wat is opgepoetst en gladgestreken is appeltje eitje. De echte oefening zit ‘m natuurlijk in de ruimere betekenis van ‘schoonheid drinken’: alles te kunnen zien (en waarderen) voor wat het is, verschijnselen in onze ervaringswereld. Dus ook imperfectie, krassen, doffe plekken, of pijnlijke ontwikkelingen, situaties en gedrag.

Maar op zaterdag maak ik het mijzelf makkelijk en laat ik me raken door de schoonheid van gesprekken en de inrichting en het assortiment bij Circle of Home. Schoonheid van mineralen, kristallen en wol, schoonheid gemaakt door creatieve handen, zoals handgevilten lampen, engelenvleugels, poëtische teksten en beelden op kaarten en posters. De muzen zijn er volop aanwezig. Ze herinneren me eraan dat menselijke scheppingskracht verwoesting en strijd kan veroorzaken, en ook wonderbaarlijks.

Circle of Home - Thérèse

Thérèse Uyterlinde

Al ver voor de opening van de winkel begin september 2020, was ik op de hoogte van Thérèses plannen. Sinds de opening ondersteun ik bij PR-zaken en we maakten de winkelruimte samen energetisch klaar voor de nieuwe functie van het pand. Jarenlang was er een horlogemaker gevestigd. We ontlaadden de ruimte van oude energieën die waren achtergebleven.

Waarom is dat nodig?

Een ruimte schoonmaken behelst meer dan het opruimen van verbouwingsstof, doorluchten en het wassen van de ramen. In een ruimte waar mensen hebben gewoond of gewerkt, meestal generaties lang, kan bijvoorbeeld de zware lading van emoties blijven hangen. In elke ruimte is zulke lading wel te vinden. De energie is voelbaar voor ieder ander die de ruimte binnenloopt of erin verblijft.

Je betreedt zo’n ruimte en je instinct en sensitiviteit geven aan dat het er unheimisch voelt. Rationeel gezien is er niet direct een reden voor aan te wijzen. Alles lijkt in orde. Of je ervaart algemene zwaarte, bedruktheid en bedomptheid, ook nadat een ruimte flink is gelucht.
Wat je voelt is achtergebleven spanning.

Zulke spanning is wel te ontladen, en dat is ook wat spanning van nature wil doen. Vergelijk het met een geladen atmosfeer na een broeierig warme dag. Bliksem en donder ontladen de buitenlucht. Mensen kunnen hetzelfde doen voor de atmosfeer van een binnen- of buitenruimte. Chi, levensenergie, kan daarna weer vrij stromen, wat bijdraagt aan harmonie in leven en werk.

De energie (of sfeer) van een ruimte wordt ook beïnvloedt door de aarde zelf. Fenomenen als negatieve aardmagnetische velden, ondergrondse breuklijnen en ondergronds water kunnen verstoringen veroorzaken. En dan zijn er nog elektromagnetische stralingsoorten die de energie verstoren (elektriciteit, wifi, 5G).

(tekst gaat verder onder beeld)

Circle of home - aarde

Als je zulke spanningen niet ontlaadt, gaan ze ongemerkt je gezondheid beïnvloeden, en je business. Van oudsher houden mensen dus rekening met de energie van grondgebied als ze huizen bouwen. De oudste steden zijn ontstaan op plekken waar de energie ‘goed voelde’, ofwel, waar energie vrij kon stromen en er geen verstoringen op het land waren. Zo’n plek opsporen, kunnen voelen, is een vaardigheid die de meesten inmiddels zijn verleerd. Het vergt training om je die weer eigen te maken.

Opvallend is dat de energie bij Circle of Home vaak de gespreksopener is tussen ons en klanten. ‘Wat voelt het hier fijn’ en ‘wat een rust’ is een veelgehoorde opmerking bij binnenkomst. Terwijl de winkel bepaald geen lege zen-dojo is, het staat er vol met spullen. Mensen nemen onbewust kennelijk meteen het verschil waar tussen de energie van waar ze net waren (de straat buiten) en de binnenruimte.

Wat ze ervaren is voor een deel te danken aan de feng shui-inrichting. Dat betekent dat de winkel zó is ingericht dat het voor de mens natuurlijk en harmonieus aanvoelt. Kleuren, vormen, materialen en de ordening der dingen zijn afgestemd op de holistische visie daarop. Aspecten als geuren en muziek en de keuze van het assortiment zijn uiteraard ook van invloed (‘Wat ruikt hier zo lekker?’ is een andere veelgehoorde opmerking.). Maar bovenal beïnvloedt de energetische staat van de ruimte dat gevoel bij de meesten, raad ik.

Is er een webshop? Nee, die is er niet. Een van de redenen is dat het nu eenmaal handiger is als je datgene waar je naar op zoek bent eerst komt ervaren. Circle of Home is een ervaringswinkel.

Dus als je een keer in Haarlem bent, kom gerust een dosis schoonheid drinken!

Zie ik je daar?

Gedempte oude gracht 111
Open van woensdag t/m zaterdag, 11.00-17.00u.

Instagram: @circleofhome.nl
Facebook: facebook.com/circleofhome
Website: Circleofhome.nl

Foto’s: Stephanie Driessen. Op Instagram: @stephaniedriessen

Circle of Home - metaal

 

Nog geen reacties

Reageer