Cathelijne

Portret Cathelijne

Wat je zoekt is dichterbij dan je denkt

Vaak zoeken we wat we willen vinden ver weg. Terwijl het antwoord, de mogelijkheid of oplossing al onder handbereik aanwezig is. Waarnemen wat voor je voeten ligt, luisteren naar wat er gebeurt en wat je aangereikt krijgt, gebruiken wat al aanwezig is, stoppen met zoeken – het is eindeloos inspirerend en verrassend wat je dan zoal vindt.
In 2018 publiceerde ik De eenvoud van aandacht. Wat je zoekt is dichterbij dan je denkt. Een boek over diep(er) luisteren naar jezelf, anderen, je leefomgeving en de natuur. Een aanmoediging om beter gebruik te maken van een vergeten vaardigheid.

Zo’n onderwerp komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Beroepsmatig luister ik veel. Naar mensen, bedrijven, natuur, en naar energie. Als je dat doet, ontdek je met de jaren dat er een wereld schuilgaat achter zoiets ogenschijnlijk simpels als luisteren.
Waarlijk luisteren is waarnemen zonder er iets van te vinden, zonder te willen oplossen, uitleggen, verdedigen of invullen. Dat geldt voor luisteren naar anderen, en ook voor luisteren naar jezelf. Zo maak je ruimte voor ‘wat gezegd wil worden’ en ‘wat wil ontstaan’, dingen die je nooit vooraf had kunnen bedenken of plannen. Dat is de intelligentie van leven zijn werk laten doen. Ik noem het levenskunst.

Our Nature

Die levenskunst is sterk verbonden met natuur.
Natuur is. Beweegt mee, verzet zich niet, heeft geen oordeel. Vult niet in, wil niet oplossen, vindt er niks van. Accepteert. Stroomt daardoor. Op Ournature.nl publiceer ik observaties rondom natuurinclusief leven, omdat we zoveel kunnen leren van natuur. Verwacht artikelen over de natuur als ecosysteem, onze samenwerking met natuur, en onze scheppende natuur.

Publiciteit en redactie

Onze scheppende, creatieve natuur brengt van alles voort. Zoals levenswerken, waarmee ik bedoel: kwaliteiten en vaardigheden die bijdragen aan de ontwikkeling van onszelf, anderen en van onze planeet. Ondernemingen met een holistische visie ondersteun ik bij hun resonantie met de buitenwereld. Met grondzaken als tekst, redactie, publiciteit en energy clearing.

Energiewerk

Luisteren op het diepste niveau is luisteren naar energetische fenomenen. Energiewerk in de vorm van energy clearing is de humus van mijn bestaan.

Fotografie

Kijken is ook luisteren. Je kunt bijvoorbeeld zó kijken dat je schoonheid ziet in het alledaagse, en dat weer fotograferen zonder iets te veranderen – een standpunt, de compositie, de lichtinval – aan dat wat je ziet. Deze benadering van fotografie wordt Miksang genoemd. Miksang laat zich letterlijk vertalen als ‘goed oog’, in de betekenis van ‘helder oog’, de dingen waarnemen zoals ze zijn. Je kunt het ook mindful of meditatieve fotografie noemen. Op instagram post ik een deel van de foto’s die vanuit deze benadering ontstaan.

Ik werd geboren in een oude stad aan een rivier. Nu woon ik in Amsterdam, ook weer een oude stad aan een rivier. Dat zal wel met een liefde voor beweging en stroming te maken hebben!

Cathebelletje

Wil je van mijn aanbod en blogs op de hoogte blijven? Schrijf je in voor het gegarandeerd onregelmatige Cathebelletje (maximaal 1x per maand in je mailbox, maar in praktijk zelfs nog minder).

Het portret is gemaakt door Paige McFall