Boeken

In 2011 publiceerde ik samen met Nicoline Douwes Isema bij Uitgeverij Scriptum een populairwetenschappelijk boek over denken in je slaap. Nicoline is hier de droomexpert, samen vormden we het schrijfteam. We wilden een nuchter boek over dromen maken, en over wat je overdag met die nachtelijke dromen kunt.
Het is een boek geworden dat leest als een magazine (maar wel in mooie hardcover), met hoofdstukken die losstaand te lezen zijn. Leek ons comfortabel, zo kun je telkens een stukje lezen. We gaan niet alleen in op de theoretische kant van je nachtelijke brein (hoe werkt het ongeveer precies – voor zover wetenschappelijke inzichten reiken), maar geven ook een praktische methode voor het op een moderne manier onderzoeken van je dromen (zonder droomwoordenboek dus!). Daarnaast is er heel veel inspiratie te vinden (hopen we).

Wat heb jij gedroomd vannacht?
De kracht van denken in je slaap

Het boek is uitgedost met een heleboel fantastische illustraties van een bonte stoet illustratoren en kunstenaars. Er hoort ook een uitgebreide website bij het boek.
Voor mensen met weinig tijd is het boek als shortcut ebook te koop. De ebooks zijn verkorte versies van het boek, een bundeling van de belangrijkste artikelen rondom een specifiek thema (maar let op: alle ebooks tezamen zijn niet de volledige inhoud van het papieren boek. Als je alles wilt lezen, kun je dus beter het papieren boek aanschaffen).

>> Papieren boek

Boek Wat heb jij gedroomd vannachtSlapen en toch productief zijn? Dat wil je brein ook. Het is er neurologisch op ingericht met hoge snelheid na te denken terwijl jij slaapt. Associatief, buiten de box en zonder belemmeringen. Tijdens dat slaapdenken verwerk je informatie, ben je creatief, verwerf je inzichten, vooruitzichten, genereer je ideeën en oefen je vaardigheden. Dat nachtelijk denken zomaar weggooien is zonde! Transporteer je slaapgedachten naar de dag en doe er iets mee. Hoe? Dat onthullen we in dit boek.

  • Een nieuwe visie op dromen en wat je ermee kunt.
  • Inclusief de interessantste wetenschappelijke conclusies uit recente droomonderzoeken van over de hele wereld.

Voor geliefden, vrienden, ouders, leerkrachten en docenten, coaches, managers, werknemers, creatieven. Voor iedereen die wil weten hoe zijn nachtelijk brein werkt en denkt: dromen, wat kan ik daar nou mee?

Inkijken? Klik hier voor een fragment.

€ 19,95, excl. verzendkosten
184 blz
ISBN 978 90 5594 787 4

>>Ebooks

Er zijn 4 verschillende shortcut ebooks verkrijgbaar: voor ouders, avonturiers, doordenkers en partners. De shortcuts zijn te downloaden voor de uitprobeerprijs van € 2,99. De shortcuts (3 MB, ePub) zijn verkrijgbaar bij online boekhandels, in de ibook store en bij Scriptum.nl.

Een shortcut bevat 4 artikelen uit het papieren boek (= een kwart van het totale boek):

>>1 artikel over de werking van je nachtelijk brein: Denken in je slaap
In je slaap verwerk je niet alleen informatie, je bent ook creatief, verwerft inzichten, vooruitzichten, genereert ideeën en oefent vaardigheden. Maar hoe zit dat nou neurologisch?

>>1 artikel waarin de gespreksmethode wordt uitgelegd voor het onderzoeken van dromen: Hoe onderzoek je een droom?
Doe het als een detective, in drie fasen en met z’n tweeën.

>>2 artikelen over een specifiek droomonderwerp, zie de beschrijving per e-book hieronder.

Denken in je slaap: shortcut voor ouders

Denken in je slaap - oudersNaast het artikel Denken in je slaap en Hoe onderzoek je een droom bevat deze shortcut de volgende drie artikelen:

Kinderdromen, hoe ga je ermee om?
Met kinderen praten over hun dromen is een activiteit waar zijzelf maar ook jij als ouder (of verzorger of leerkracht) veel aan kunnen hebben. Nicoline weet dat als geen ander, ze kreeg het praten over dromen met de paplepel ingegoten.

Interview: Allemaal beestjes
Moeder Julie vertelt over de droom van haar 4-jarige dochter Vlinder.

Nachtmerries, hoe kom je eraan? En hoe kom je er van af?
Nachtmerries zijn dromen met een uitroepteken. Ze maken door de heftige emoties veel indruk en vragen om aandacht.

Ga naar  de downloadpagina

Denken in je slaap: shortcut voor avonturiers

Denken in je slaap - avonturiersNaast het artikel Denken in je slaap en Hoe onderzoek je een droom bevat deze shortcut de volgende twee artikelen:

Gemeenschappelijk dromen: het gebeurt vaker dan je denkt
‘Ik droom soms hetzelfde als mijn lief. Komt zoiets vaker voor?’ Het lijkt een broodje aap, twee personen die dezelfde droom dromen. Toch is het dat niet, het fenomeen komt zelfs vrij vaak voor. De Amerikaanse onderzoeker en droomexpert Jean Campbell doet er al ruim 25 jaar onderzoek naar.

Dromen over de toekomst: verzwijgen of vertellen?
In sommige culturen, en bij religies zoals de islam, is de voorspellende droom een gegeven. In het Westen wordt liever aan wetenschappers overgelaten te besluiten of ze bestaan. Ondertussen worden dagelijks over de hele wereld dromen gedroomd die enige tijd later blijken uit te komen.

Ga naar  de downloadpagina

Denken in je slaap: shortcut voor doordenkers

Denken in je slaap - doordenkersNaast het artikel Denken in je slaap en Hoe onderzoek je een droom bevat deze shortcut de volgende twee artikelen:

Eurekadromen
Je staat onder de douche, doet de afwas, zit op de wc. Ineens schiet je iets te binnen. Een idee, inzicht, oplossing voor een probleem. Voilá . Je broedde er al een tijdje op, maar nu vind je zomaar wat je zocht. Toeval?

Fysieke dromen
We hebben veel fysieke ervaringen in onze dromen. We beleven seks zonder daadwerkelijk te vrijen, eten en drinken zonder voedsel in onze mond te hebben of zijn verwoed op zoek naar een toilet. Daar hoeft niet altijd een diepere of psychologische betekenis achter te zitten. Soms heb je gewoon dorst, moet je daadwerkelijk plassen, of oefen je een vaardigheid tijdens je slaap.

Ga naar de downloadpagina

Denken in je slaap: shortcut voor partners

Deken in je slaap - partnersNaast het artikel Denken in je slaap en Hoe onderzoek je een droom bevat deze shortcut de volgende twee artikelen:

Slaapkamerparfums. Hoe geuren je psyche kietelen
Blijf je maar malen en kun je de slaap niet vatten? Ga je gestrest naar bed? Wil je je partner een romantische hint geven? Geuren beïnvloeden je gemoed. Daar kun je gebruik van maken in de slaapkamer. Geurpsycholoog Claudia de Vos weet hoe.

Gemeenschappelijk dromen: het gebeurt vaker dan je denkt
‘Ik droom soms hetzelfde als mijn lief. Komt zoiets vaker voor?’ Het lijkt een broodje aap, twee personen die dezelfde droom dromen. Toch is het dat niet, het fenomeen komt zelfs vrij vaak voor. De Amerikaanse onderzoeker en droomexpert Jean Campbell doet er al ruim 25 jaar onderzoek naar.

Ga naar  de downloadpagina