Klassieker: Awakening the Sacred Body

7 maart 2020
cover YI jul aug

Eeuwenoud of net verschenen, door welke boekklassiekers laten yogadocenten zich inspireren, op dit moment? Margreet Oranje-Van der Heide, docent hatha, vinyasa flow en eigenaar van iloveyoga.nl, laat zich inspireren door Awakening the Sacred Body. Tibetan Yogas of Breath and Movement van Tenzin Wangyal Rinpoche.

‘In essentie gaat dit boek over ontwaken en het verbeteren van de relatie met jezelf, anderen en de wereld. Er staan oefeningen in voor gevorderde yogi’s; de ‘nine purification breaths’ en Tsa Lung, om alle chakra’s te openen, blokkades op de energiebanen (nadi’s) te herkennen en op te heffen. Je gaat je natuurlijke kwaliteiten er weer door voelen: liefde, mededogen, vreugde en gelijkmoedigheid.

Awakening the Sacred BodyDe oefeningen zijn veelomvattend; ademhaling, energetische technieken en beweging. Als we de subtiele krachten van het energielichaam weer ontdekken komen we eerst in contact met onszelf en daarna met onze innerlijke bron. Het is belangrijk een goede leraar te vinden die je daarbij kan begeleiden, en vooral niet te snel te willen. Take it slow, bewandel je pad langzaam. Toen ik als 35-jarige yoga ontdekte, begon ik een maand later al aan mijn eerste yoga-opleiding. Ik volgde meerdere opleidingen maar de laatste kostte jaren om af te ronden; achteraf juist goed. Dat was de advanced teacher training van Delight Yoga, onder leiding van Katiza Satya en Kevin Sahaj. Zij vinden inspiratie en voeding bij Tenzin Wangyal Rinpoche. In hun trainingen integreren ze de wijsheid en kennis uit dit boek en zo kwam ik ermee in aanraking.

Als verdriet vrijkomt

Tenzin Wangyal Rinpoche schrijft: ‘Wanneer verdriet vrijkomt, kan vreugde ontstaan. Wanneer woede loslaat komt liefde beschikbaar, wanneer vooroordelen worden losgelaten, heerst er gelijkmoedigheid.’ In mijn leven heb ik veel verdriet gekend. Maar alles is vergankelijk en tijdelijk en ik heb ervaren dat je daarna zoveel liefde gaat voelen. Als jongvolwassene was ik een rebel. Ik rookte en dronk en zette me af tegen de maatschappij; een reactie op het zwaar gereformeerde gezin waarin ik opgroeide. Als jongste van zeven kinderen was ik de meest dwarse van allemaal. Mijn moeder kreeg mij op haar zesenveertigste en mijn vader stierf op mijn vijfde, waardoor mijn moeder het gezin in haar eentje moest runnen. Niet-voelen was mijn overlevingsmechanisme. Al heel jong ging ik op kamers. In die tijd was ik nog ver verwijderd van mijn hart en zelfliefde. Toen mijn moeder later bij mij thuis kwam en daar allemaal Boeddha’s zag, heeft ze daar nooit over geoordeeld. Ze vond het mooi om te horen wat yoga met me deed.

Veel voelen

Je gaat veel voelen als je deze oefeningen doet. Het werkt diep door op emotioneel niveau, en het gaat zoveel dieper dan wanneer je alleen asana’s zou doen. Het vraagt discipline, maar deze oefeningen kan je overal doen, ook zonder yogamat. Bij het boek zit een DVD zodat je kunt zien hoe de oefeningen gaan. Veel mensen kunnen geen tijd vinden voor welke yogapractice dan ook, en dan zeg ik: ga dit boek lezen, met deze beoefening open je binnen tien minuten je lichaam weer op energieniveau.’

Iloveyoga.nl

Awakening the Sacred Body. Tibetan Yogas of Breath and Movement
Tenzin Wangyal Rinpoche | Uitgeverij Hay House Inc


Dit artikel is gepubliceerd in Yoga International, editie juli/augustus 2019.

Nog geen reacties

Reageer